Sjoerd in Oslo

Hoi Periklessers!

 

Op 10 augustus, een paar weken voordat jullie collegejaar op USBO begon, vertrok ik voor een semester naar Oslo. Ik had alles (op twee koffers na) achtergelaten in Utrecht/Nederland en moest in Oslo een nieuw leven gaan beginnen, toch best spannend. Nadat ik was aangekomen op het vliegveld, moest ik de sleutel van mijn kamer ophalen en kon het echt beginnen.

 

Ik woon op een studentencomplex, Kringsjå, in het noorden van de stad op de elfde verdieping van een flatgebouw. De keuken deel ik met acht andere internationale studenten, maar ik heb mijn eigen badkamer. In Nederland klinkt een flat aan de rand van een stad niet heel aantrekkelijk. Echter houden alle wegen op bij Kringsjå, omdat de natuur hier begint! Als ik uit mijn raam kijk zie ik links het Oslofjord en zie ik rechts het rotsachtige dennenbos. Het meer Sognsvann is 500 meter verderop. Toen ik de ochtend na aankomst boodschappen ging doen, bleek dat Sognsvann een van de populairste plekken is om te gaan sporten of te wandelen. Een optocht van fietsers en wandelaars kwam mij tegemoet. Dit alles maakt het een prima plek om te wonen.

 

Er zijn best wat verschillen tussen de Universitet i Osloen de UU. Zo volg ik hier drie vakken van tien punten in één semester, wat een andere opzet is dan die van USBO. Ook heb ik veel minder college: één hoorcollege per vak per week en af en toe een werkgroep. Wel moet ik per week meer lezen dan voor een USBO-vak. Ik volg vakken over internationale veiligheidsbetrekkingen en criminologie, en volg een vak over de Scandinavische welvaartsstaat. Dit laatste vak is erg interessant, want ik leer over beleid van verschillende sociale zaken in Scandinavië. Hierdoor begrijp ik steeds beter waarom Noorwegen het gelukkigste land ter wereld is!

 

Over de Noren gesproken, die zijn wel een tikkeltje anders. Ze zijn behoorlijk introvert en kalm, als ik door de drukste straat van de stad loop is het alsnog vrij stil. In Nederland is het onbeleefd om de buschauffeur niet te groeten, hier is dat juist de norm. Ook zijn Noren echte buitenmensen, wat bijvoorbeeld blijkt uit hun optimistische kleding. 15 graden met een beetje zon betekent gewoon kortebroekenweer. En in het bos is het juist weer wél de bedoeling dat je elkaar groet.

 

De zenuwen en spanning van de eerste dag verdwenen snel, mede door de nieuwe contacten die ik heb opgedaan. Ik vind studeren in het buitenland en in Oslo heel leuk en leerzaam. Het is leuk omdat het een relaxed leventje is, behalve studeren heb je verder geen verplichtingen zoals een bijbaan of commissiewerk. Daardoor heb je superveel vrijheid om te doen wat je wilt en tripjes te maken (Noorwegen is een prachtig land!). Ook houd ik veel tijd over om te hiken (en dat is echt iets anders dan wandelen) in het bos vlakbij.

 

Op dit moment zit ik ongeveer op de helft van mijn tijd hier. Ik heb nog anderhalve maand college, daarna is het tentamenperiode (met onder andere een tentamen van zes uur..). Vlak voor kerst vlieg ik weer terug naar Nederland. Als je voor die tijd meer wilt weten over studeren in Oslo of studeren in het buitenland algemeen, neem gerust contact op!