Riemer in Bordeaux

Beste Periklesser,

Als je dit leest dan heb je op de juiste link gedrukt. Je leest mijn blog over mijn buitenlandperiode in Bordeaux. Ik heb gekozen om de vrije keuzeruimte in het derde jaar in te vullen door in het buitenland te studeren. Na een tijdje niet te weten waar ik deze tijd wilde besteden heb ik nagedacht wat ik nou eigenlijk zou willen bereiken in het buitenland.

Zo heb ik bepaald dat ik mij op persoonlijk vlak wil ontwikkelen door in een ander land te wonen, met een andere cultuur en andere mensen om te gaan. Daarom heb ik gekozen om naar het buitenland te gaan en niet alleen met andere internationals om te gaan. Ik wilde namelijk ook echt in contact komen met de lokale bevolking. Op deze manier heb ik gekozen voor Bordeaux in Frankrijk. Ik heb altijd een voorliefde voor Frankrijk en de taal gehad. Ik vond het tijd om dat in de praktijk te brengen.

Ik studeer aan de faculteit Sciences Politiques waar ik mijn vakken in het Frans volg. Je hebt overigens ook gewoon de keuze om je vakken in het Engels te volgen. Het volgen van de Franse colleges was zeker in het begin even aanpoten, maar het tempo waarin je eraan gewend raakt is echt top. De vakken aan de universiteit gaan over de Franse politieke instituties maar er ligt ook zeker nadruk op de Franse cultuur en geschiedenis. De werkvormen hier zijn anders dan wij gewend zijn op USBO. Er is geen sprake van interactief onderwijs in kleine groepen waar je leert door samen te werken aan een opdracht. Het onderwijs is hiërarchisch waarbij het de bedoeling is dat je goed oplet en opslaat wat er gezegd wordt door de docent. Hoewel dit anders is dan wij gewend
zijn op USBO, stelt deze manier wel in staat om de taal en de inhoud zo goed mogelijk op te nemen en te begrijpen.

Naast onderwijs biedt Bordeaux nog veel meer. Zo hockey ik hier in een Frans team met wie ik het hele land doorreis in het weekend om onze wedstrijden te spelen. Het is echt een mooie manier om een lange tijd door te brengen met Fransen, met hen te praten en te keten. Daarnaast woon ik in een groot studentenhuis met in totaal twaalf  mensen, zes Fransen en zes internationals. Met veel huis- en studiegenoten doe ik allerlei leuke dingen. Zo gaan we samen koken, chillen in het park, surfen aan de kust, roadtrippen, uitgaan in Bordeaux (pas op: goed indrinken want piecie duur) of gewoon lekker op het terras zitten en genieten van wijn, kaas en zon. Ik kan je beloven, la vie Française est belle.

Mocht je vragen hebben over Bordeaux of meer algemene vragen over studeren in het buitenland, stuur dan even een mailtje naar: r.westerbeek2@students.uu.nl.