Research in Public Administration and Organisational Science – Roos Hofstra

Lieve Periklessers,

Helaas kan de B&O-bachelor niet voor eeuwig duren en komt er een moment dat je moet gaan bedenken welke master je wil gaan volgen. Na vier mooie jaren stond ik ook voor deze keuze. Allereerst wil ik iedereen op het hart drukken om vooral bij verschillende universiteiten en faculteiten te gaan kijken, aangezien er heel veel opties zijn als B&O student en er grote verschillen zijn. Ik vond de onderzoeksvakken in de bachelor erg leuk en zag in tegenstelling tot veel anderen niet op tegen het schrijven van een scriptie. Ik had daardoor al het idee dat ik misschien een onderzoeksmaster wilde gaan volgen. Nadat ik zelf bij vier universiteiten had gekeken werd mij duidelijk dat ik mij zonder enige twijfel wilde gaan inschrijven bij de onderzoeksmaster van B&O.

Tijdens de open dag van de master werd mij duidelijk dat het ook een echte B&O master is, die je daarnaast klaarstoomt om eventueel de onderzoekswereld in te gaan. Een PhD traject volgen is een van de logische vervolgstappen, net als werken bij een consultancy of bijvoorbeeld het Rijkstraineeship volgen. De onderzoeksmaster is een tweejarige Engelstalige opleiding, waar ook internationale studenten aan deelnemen. Voor deze master moet je een motivatiebrief en een onderzoeksvoorstel inleveren als onderdeel van de selectieprocedure. Als je besluit een tweejarige onderzoeksmaster te gaan doen is dit een kleine moeite ;). Vervolgens is er een gesprek en op basis van deze drie dingen wordt gekozen of je geschikt bent voor de master.

Tot dusver ben ik heel blij met mijn keuze. Wat betreft de inhoud van de master is dit een master die grotendeels vast staat qua vakken, maar waarbinnen je zelf veel ruimte hebt om je eigen richting te kiezen. Zo volg je in het eerste jaar een tutorial bij een hoogleraar die je zelf uitkiest, waarbij je een op een contact hebt en zo het vakgebied van jouw tutor goed leert kennen. Ook zijn er allerlei opties om aan (internationale) summerschools deel te nemen. Door het gekozen programma ga je dieper in op B&O thema’s, maar word je door middel van allerlei methodologische vakken ook echt aangeleerd wat van belang is om goed onderzoek te kunnen doen. Daarnaast geef je veel presentaties en bouw je hierdoor ook belangrijke sociale skills op.

We zijn afgelopen jaar met tien studenten begonnen, waardoor je elkaar allemaal snel leert kennen. Daarnaast moet je vaak in groepjes de colleges voorbereiden, waardoor je veel met elkaar spreekt en veel van elkaar kan leren. Zoals je van USBO gewend bent ken je ook de docenten die de vakken geven goed en is er veel ruimte voor discussie. Als je op zoek bent naar een uitdagende master die je kritisch leert kijken naar onderzoek en je vaardigheden bijbrengt om zelf een goede onderzoeker te worden zou ik deze master zeker overwegen. Je mag mij altijd een bericht sturen met vragen! Wie weet zie ik je volgend jaar bij onze gezamenlijke studiereis!