Publiek Management – Thomas van Klaveren

Het leven van een Publiek Management student ziet er momenteel heel anders uit. Normaal gesproken zouden we met een kleine groep van 25 studenten regelmatig in de kroeg te vinden zijn, om nog even te discussiëren over de toeslagenaffaire. Nu zitten we voornamelijk thuis met z’n allen. Maar wel echt met z’n allen. De studiecoordinator heeft ervoor gezorgd dat we namelijk een hechte groep zijn geworden, door borrels en activiteiten die wij zelf organiseren te stimuleren. De kleinschaligheid van de opleiding is dan ook een van de redenen waarom ik heb gekozen voor Publiek Management aan de USBO. Na mijn Bachelor bestuurskunde aan de Universiteit Leiden was ik opzoek naar een verdiepende master waarbij docenten echt individueel tijd voor je vrij maken. Ik viel bij de USBO dus echt in de warm bad.

De tweede rede waarom Publiek Management echt bij mij past is het uitgebreide praktijk element dat terugkomt in de master. Na twee jaar gewerkt te hebben naast mijn bachelor was ik bang om weer volledig de theorie in te moeten, maar daar doet de USBO niet aan. Zo zijn er natuurlijk de vaardigheden vakken in blok 1 en 2. Daarbij leer je concrete en toepasbare skills die je later op de werkvloer nodig gaat hebben. Zo heb in het vak Managementvaardigheden geleerd hoe ik slecht nieuws gesprekken moet voeren en in het vak arbeidsrecht wanneer een zzp’er toch stiekem een vast contract heeft. Maar dat is niet het enige. Bijna elke week is er een praktijk gastcollege van experts uit het werkveld, maar ook top ambtenaren en directeuren komen regelmatige voorbij en heb je de mogelijkheid om je thesis te combineren met een stage.

Mocht alles nou meezitten dan zou ik hierna graag als beleidsmedewerker aan de slag gaan bij het Ministerie van OCW, met als absolute droombaan Secretaris-Generaal worden bij OCW. Publiek Management leert helpt mij hierbij omdat het mij leert wat het is om een publiek manager te zijn. Met vragen zoals “Welke waarden voeg ik met dit beleid toe aan de samenleving?” “Hoe ga ik met de kennis en machtspositie van professionals om?” en “Hoe kan in innovatief beleid blijven maken? mogen we in de master leren en oefenen voor later.

Mocht je nou ook Publiek Management willen studeren en heb je nog vragen? Stel ze dan gerust aan mij, ik help je graag!