Pelle in Bologna

Hoi Periklessers! In dit stukje ga ik proberen jullie iets meer inzicht te geven in het leven en studeren in Bologna. Ondertussen woon ik al zo’n twee maanden in Bologna en tot nu toe is het echt een hele leuke ervaring geweest. 

Qua sfeer is de stad eigenlijk wel een beetje te vergelijken met Utrecht: heel gezellig en niet al te groot. Het is een prachtige historische stad met een groot historisch centrum (volgens mijn huisbaas het grootste van Europa). Door de hele stad zitten talloze pizzazaken en koffietentjes, die ook nog eens spotgoedkoop zijn. Buiten de koffie en de pizza is Italië helaas niet veel goedkoper dan Nederland, maar een pizza margarita voor €2,50 en een espresso voor €1,- is toch mooi meegenomen.

Wanneer je naar Bologna gaat, kan je er vanuit gaan dat je heel veel andere internationale studenten tegenkomt. Het stikt hier op de vele piazza’s van de mede-Erasmus studenten. Ook de internationale studentenorganisaties organiseren enorm veel borrels, feesten en activiteiten. Ik was zelf een beetje verbaasd toen ik een groepsapp werd gegooid met daarin 100 andere Nederlandse studenten in Bologna, maar er schijnen hier elk jaar zo’n 2000 internationale studenten te komen.

Van de universiteit hoef je qua communicatie niet heel erg veel te verwachten. Het is vaak lastig te achterhalen waar je nu precies moet zijn met welke vraag, maar uiteindelijk komt dat bij iedereen helemaal goed. De vakken zijn wel anders dan in Nederland. Docenten doen wel hun best om studenten te laten participeren, maar dat gaat met wisselend succes. Je merkt aan alles dat de cultuur in Italië veel meer gericht is op eenrichtingsverkeer van de docent naar student. Als ik iets zou moeten aanraden, is het om mastervakken te kiezen. De groepen zijn daarbij wat kleiner wat studeren wel echt leuker maakt.

Daarnaast is Bologna ook ideaal om de omgeving te ontdekken. Florence, Venetië, Milaan, Verona en heel veel andere leuke steden zijn erg goed bereikbaar met de trein vanuit Bologna. Ook organiseert de ESN allerlei tripjes naar deze plekken. Voor de liefhebber is ook het strand goed bereikbaar.

Al met al kan ik zeker iedereen aanraden om naar Bologna te gaan. Als je op zoek bent naar een stad die net even wat kleiner is dan een wereldstad, maar wel echt enorm gezellig, dan ben je hier aan het juiste adres! Mocht je nou nog vragen hebben, dan mag je me natuurlijk altijd mailen of appen 😊

Groetjes,

Pelle