Organisaties, Verandering en Management – Daniël Sprokkereef

Hoi! Mijn naam is Daniël Sprokkereef, masterstudent Organisaties, Verandering en Management. In deze blog vertel ik je over mijn ervaringen met de master OVM tot nu toe. Ik krijg namelijk regelmatig de vraag wat ik nou precies leer binnen mijn master: waar houden jullie je eigenlijk mee bezig? Wat kan je nou feitelijk na het behalen van je OVM-papiertje? Hoewel ik zo midden in het academisch jaar daar nog geen definitief antwoord op gevonden heb, kan ik er wel het volgende over zeggen.

Organisaties, Verandering en Management draait, zoals de titel al doet vermoeden, om het begrip ‘verandering’ met alles wat daar binnen de context van een organisatie onder te verstaan valt. Dat is enorm breed en complex, waardoor je misschien zou denken dat deze master heel algemeen en conceptueel blijft, maar het tegenovergestelde is wat mij betreft het geval: binnen elke opdracht en cursus wordt heel sterk de link met de praktijk gelegd. Er wordt daarbij over het algemeen vertrokken vanuit de vraag wat verandering eigenlijk op conceptueel en theoretisch niveau allemaal kan betekenen, waarna je stapsgewijs steeds meer toewerkt naar de praktische gevolgen van deze verandering voor de context en mensen binnen en buiten de organisatie. Het bijzondere hieraan vind ik dat je daarbij niet enkel leert kijken naar de manieren waarop je qua organisatiestructuur zou kunnen sturen/managen, maar dat het menselijke gedrag en de organisatiecultuur ook zeer centraal staan in het zoeken naar oplossingen. Dat maakt verandermanagement natuurlijk niet bepaald minder complex, maar zorgt er wel voor dat je verder leert kijken dan het simpelweg toepassen van specifieke (simpele) organisatiemodellen en er een sterk beroep op je creativiteit en analytisch vermogen wordt gedaan. Met name die creativiteit is tevens terug te vinden in de diverse groepsopdrachten. Zo worden er bij verschillende cursussen specifieke casussen uit de praktijk door professionals ingebracht waar vervolgens een concreet advies over moet worden opgesteld en neem je met een groep medestudenten een podcast over een verandermanagement-gerelateerd onderwerp naar keuze op. Deze bijzondere opdrachten zijn daarmee een interessante en welkome afwisseling op de meer standaard varianten zoals een literatuurreview of essay. Kortom: allemaal interessante manieren om de verbinding tussen theorie en praktijk te kunnen maken!

Voor iedereen die hierdoor geïnteresseerd is geraakt in OVM als mogelijke master voor volgend jaar, of er juist een aantal extra vragen door gekregen heeft: twijfel vooral niet om mij te benaderen! Ik deel graag mijn ervaringen en eventueel advies met je.