Myrthe in Lissabon

Hallo allemaal!

Mijn naam is Myrthe Braunstahl en ik heb van September 2021 tot en met Januari 2022 mijn exchange doorgebracht in het zonnige Lissabon! Graag vertel ik jullie in deze blogpost wat meer over mijn tijd daar. 

Ik heb mij aangemeld voor mijn exchange in de tijd dat Corona nog volop aanwezig was. Er was daarom veel onzekerheid over mijn exchange. Ik kreeg pas een kleine maand voor vertrek te horen dat ik daadwerkelijk mocht gaan. Gelukkig had ik voor die tijd al een kamer in Lissabon geregeld. Uiteindelijk heb ik tijdens mijn exchange weinig last gehad van Corona! De regels in Portugal waren zeer beperkt waardoor ik optimaal van de exchange kon genieten. Als Corona nog een rol speelt tijdens je exchange is het belangrijk goede alternatieven in je achterhoofd te hebben. Op elk moment kunnen er verandering plaatsvinden die je exchange kunnen beïnvloeden. 

Voor je exchange moeten er een hoop zaken worden geregeld. Het contact met mijn universiteit in Lissabon was lastig, aangezien ze daar over het algemeen een stuk minder punctueel zijn dan in Nederland. Dat vereist even wat schakelen. Het is heel belangrijk om je flexibel en geduldig op te stellen in Portugal, haast is een begrip dat ze hier niet kennen! Uiteindelijk wist ik nog vrij weinig over mijn studieprogramma toen ik aankwam in Lissabon. Het beste wat je dan kan doen is fysiek even langs de universiteit gaan om antwoorden te krijgen. Na een paar weken was ik eindelijk enrolled als student en had ik een studentnummer en een email adres. Alles komt dus uiteindelijk wel goed, maar het kost zeker wat assertiviteit en een hoop ge-email. Qua studie vond ik het prima te doen, ik had in totaal 6 vakken om 30 ECTS te halen. Dit was prima, want veel vakken nemen maar weinig uur per week in. Het onderwijs zelf vond ik niet zo denderend, heel veel luisteren en weinig participatie vanuit de studenten. De faculteit is erg politiek en gericht op geschiedenis en minder op actuele zaken, dat vond ik soms jammer.  

Een kamer vinden in Lissabon is redelijk goed te doen, ik zou wel suggereren op tijd te beginnen anders zijn alle goede plekken weg! Je kan kamers vinden met websites zoals Uniplaces, Spot a home en via Erasmus Life Lisboa (de exchange studentenorganisatie van Lissabon). De prijzen van de kamers kunnen variëren tussen de 300 en 500 euro afhankelijk van plaats en kwaliteit van het appartement. Leuke wijken om te zoeken naar een plekje zijn Baixa Chiado, Bairo Alto en Santos, in deze wijken is bijna alles op loopafstand! Ik heb zelf vijf maanden doorgebracht in een appartement voor 7 man waar iedereen een andere nationaliteit had, dat was erg leuk! Zo leer je makkelijk nieuwe mensen en culturen kennen.  

Lissabon is de perfecte plek om op exchange te gaan als je houdt van lekker weer, feestjes en mooie natuur. De ligging van Lissabon is perfect, het strand is maar 20 minuutjes met de trein verwijderd en plekken zoals Porto en de Algarve zijn goed aan te rijden. Ik had me aangemeld bij Erasmus Life Lisboa, wat activiteiten organiseert voor exchange studenten. Dit was de perfect manier om aan het begin veel nieuwe mensen te leren kennen, hier heb ik uiteindelijk ook een leuke vriendengroep ontmoet. Ik zou sowieso aanraden vooral aan het begin te investeren in dit soort activiteiten. Verder bestaat het leven ook veel uit lekker eten, op terrasjes zitten en uitgaan. Voor het nachtleven is Lissabon een goede aanrader, er zijn veel nachtclubs en barretjes met voor elke muzieksmaak wat wils! Als je interesse hebt om te leren surfen is Lissabon perfect, er worden veel lessen aangeboden en in de zomer zijn de golven perfect voor amateurs.

Mocht je geïnteresseerd zijn om op exchange te gaan naar Lissabon, maar twijfel je of heb je nog vragen? Schroom dan niet om contact met me op te nemen! Ik help graag.

Groetjes Myrthe