Maud in Brno

Ahoj Periklessers! Inmiddels ben ik al bijna twee maanden in de voor velen onbekende stad: Brno. Voordat ik besloot naar deze bestemming te gaan, was ik nog nooit naar Tsjechië geweest, kende ik geen enkel woord Tsjechisch (dat is helaas ook nog niet veel veranderd) en had ik nog nooit gehoord van de op één na grootste stad van Tsjechië, maar wat ben ik gelukkig hier!

De stad staat vol met mooie, klassieke gebouwen, bijzondere kunstwerken en sfeervolle pleintjes. Ongeveer 1 op de 3 inwoners van Brno is student en dat merk je aan alles. Brno zit namelijk vol met kleine koffietentjes waar je veel studenten ziet studeren en leuke cafés en pubs waar de bierprijzen ook zéér studentvriendelijk zijn. In de zomermaanden staan er op de pleinen strandstoeltjes waar alle studenten elkaar tot laat in de avond ontmoeten en gedurende de week worden er allerlei activiteiten in de stad georganiseerd voor zowel Tsjechische als internationale studenten: zoals karaoke (mijn favoriet!), quiznights, feestjes, hikes, trips, taalcursussen en ijshockeywedstrijden van het universiteitsteam. Daarbij zijn er veel kortingen voor studenten waardoor je overal erg goedkoop heen kan. Zo ga ik graag naar de ballet – en operavoorstellingen in het theater! 

Naast dat er ontzettend veel te ontdekken is in Brno, is de ligging van de stad ook ideaal! Het biedt de perfecte uitvalsbasis om andere steden in Tsjechië en Europa te bezoeken. Zo heb ik onder andere al Wenen, Praag en Bratislava bezocht en staan in ieder geval Boedapest en Krakau nog op de planning. Daarnaast is het landschap van Tsjechië ook prachtig: dichtbij Brno kan je grotten bezoeken en in de bosrijke en bergachtige omgeving kan je goed wandelen.

De organisatie van mijn exchange ging erg gemakkelijk aangezien de universiteit erg goed communiceert en veel voor je regelt. Voorafgaand aan de start van het collegejaar werd er een introductieweek georganiseerd door de universiteit en de Erasmus Student Network (ESN). Tijdens deze week heb ik veel verschillende mensen ontmoet en door mijn verblijf in een van de studentenwooncomplexen heb ik vooral mijn vrienden leren kennen. In de keuken kook en eet ik vaak samen met anderen en ’s avonds wordt er nog vaak een spelletje gespeeld of een drankje gedronken. In Tsjechië is het normaal om als student je kamer te delen met een kamergenoot. Dit was iets waar ik in het begin tegenop zag, maar het heeft me echt positief verrast. Ik vind het erg gezellig met mijn kamergenoot en ik merk dat je uiteindelijk ook weinig tijd op je kamer doorbrengt. 

Tijdens dit semester studeer ik aan Masaryk University aan de Faculty of Social Studies. Bij deze universiteit hadden ze veel Engelstalige vakken, dus dat was erg fijn! Ik volg hier vijf vakken en voornamelijk op het gebied van veiligheid (bijv. international security policy en conceptualisations of terrorism). De vakken bevallen mij ontzettend goed: je hebt in kleine groepen les, de onderwerpen zijn actueel en interessant, het is erg interactief en zowel het vakinhoudelijke als het Engelstalige niveau ligt hoog. 

Kortom, Brno als Erasmusbestemming kan ik iedereen aanraden! Het is een sfeervolle stad met een gezellige internationale community en een goede universiteit. Mocht je vragen hebben of meer over mijn ervaringen willen horen, stuur me dan gerust een appje of mailtje (m.m.temmen@students.uu.nl). Liefs, Maud