Jasper in Santa Cruz, USA

Lieve Periklesser,

Inmiddels is het al een hele tijd geleden dat ik begon na te denken over een uitwisseling via het universitair brede programma. Na een spannende TOEFL test en het proces bij de UU doorlopen te hebben, kreeg ik te horen dat ik mocht gaan studeren aan de University of California. Nu mag ik jullie vanuit het mooie Santa Cruz vertellen hoe een uitwisseling naar Californië eruit ziet.

Halverwege augustus stapte ik samen met mijn ouders op het vliegtuig richting de staat met de langste kust van de VS. Na een mooie tour door Californië begon mijn uitwisseling echt: ik trok in bij zes Amerikanen, off-campus. Op dit moment woon ik meer dan vijf maanden in Santa Cruz en ik wil nog steeds niet naar Nederland terug! Het studeren aan mijn nieuwe universiteit, UCSC, is erg interessant. Je kan duidelijk merken dat UCSC een onderzoeksuniversiteit is. Docenten hebben hart voor hun vak en bij één vak krijg ik les van een autoriteit op het gebied van nucleaire energie en environmental justice. Het is erg tof dat hij mij leert hoe te getuigen voor de Senaat, allemaal vanuit zijn eigen ervaring! Naast alle nieuwe kennis die ik opdoe – en zo een nieuw, Amerikaans perspectief ontwikkel – geniet ik heel erg van de campus zelf. Mijn vrienden en familie lachen altijd om mijn beschrijving, maar het is echt een “Center Parcs University”. De campus ligt in een bos met prachtige herten waar ik gewoon langs kan lopen en fietsen! Verder word ik elke dag beloond met een prachtig uitzicht over de Pacific Ocean. Zodra ik weer thuis ben, kan ik in tien minuten naar het strand lopen om de zonsondergang en af en toe een walvis, dolfijn of zeeleeuw te zien.

Mijn sociale leven in de VS is heel anders dan in Utrecht. Ik was gewend aan een drukke agenda met natuurlijk voorbereiden voor B&O, maar ook afspreken met mijn vrienden en Periklescommissie en geld verdienen met mijn bijbaan. Hier heb ik dit allemaal niet. Klasgenoten hebben niet zo de behoefte om uitgebreid contact te leggen met allerlei studenten; ze zijn geïnteresseerd en vriendelijk, maar spreken helaas niet veel af tijdens de weekenden. Gelukkig zijn mijn huisgenoten echt top en zeker mijn vrienden geworden, dus met hen ga ik geregeld uit eten, bezoek ik Vancouver, San Francisco en Los Angeles. Op de planning staan tripjes naar Las Vegas, Orlando, Miami en Montréal!

Wellicht vragen jullie je af: is de VS nou echt zoals in alle films? Over het algemeen ‘ja’. Natuurlijk is het een en ander aangedikt, maar ons studentenhuis heeft vijf auto’s, uiteten/take-out is erg gewoon, even drie uur rijden is geen probleem, Kerstmis is super belangrijk, in bijna al het eten zit te veel suiker (wie voegt er nou (nóg meer) suiker toe aan brood, pindakaas of een milkshake??) en fastfood is populair. Hierdoor mis ik soms Nederland wel, van het goede openbaar vervoer (ja, ook de NS!) tot de binnenstad van Utrecht en Amsterdam. En wat het eten betreft, laatst heb ik $80,- besteed aan pepernoten, speculaas en stroopwafels, omdat ik Nederland toch even dichtbij wilde halen.

Het blijkt hopelijk dat elke uitwisseling niet alleen maar geweldig is, maar Santa Cruz komt aardig in de buurt! Ik ben nu precies op de helft, dus ik mag nog fijn vijf maanden genieten van de prachtige (leer)omgeving. Benieuwd naar mijn foto’s? Check dan http://www.pindat.com/reisblog/vsaurevoir met wachtwoord VSO