Janne in Straatsburg

Salut Periklessers!

Wat leuk dat je een semester in het buitenland overweegt. Ik heb hiervoor Straatsburg uitgekozen, een stad in de Franse Elzas direct aan de Duitse grens. Straatsburg is een relatief kleine stad met een inwonersaantal vergelijkbaar met Utrecht en toch is het één van de grootste studentensteden van Frankrijk. Dat maakt dat Straatsburg een hele gezellige, levendige stad is, met allerlei studentenorganisaties en studentenaanbiedingen. Zo vind ik het zelf erg leuk dat je als student de Carte Culture krijgt, waarmee je gratis naar musea kunt en al voor 6 euro naar bijvoorbeeld de opera kunt. Straatsburg voelt tegelijkertijd als een wereldstad, met instituties zoals het Europees Parlement, de Raad van Europa en het Europees Hof van de Rechten van de Mens die hier gevestigd zijn.

Hier studeer ik aan het Sciences Po Strasbourg, waar ik mij richt op, logischerwijs, Europa. Ik volg hier het Certificate of European Studies, een programma speciaal voor internationale studenten dat bestaat uit vakken over Europa en de Europese Unie, met bijvoorbeeld rechtenvakken, geschiedenisvakken, economievakken en beleidsvakken. Daarnaast heeft het programma een toepassingsaspect en brengen we geregeld studiebezoeken aan Europese instituties. Dit doen we ook buiten Straatsburg, zo brengen we binnenkort met de groep een paar dagen een bezoek aan Brussel. Het onderwijs is interessant en goed georganiseerd, ze doen veel moeite voor de internationale studenten, de docenten hebben zichtbaar plezier in het doceren en hebben veel kennis van zaken (zo krijg ik nu een vak over het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dat gedoceerd wordt door een voormalig rechter in het hof). Wel heb ik acht vakken tegelijkertijd en heeft bijna elk vak meerdere deadlines/tentamens, dus wat betreft toetsverplichtingen vind ik de verwachtingen hoog. Tegelijkertijd vind ik de inhoud van de vakken toegankelijk en zou ik die zelf niet moeilijk noemen. De vakken van het programma zijn Engelstalig en tegelijkertijd krijgen we een (gratis) intensieve Franse taalcursus.

Naast dat het onderwijs me bevalt, bevalt Staatsburg als studentenstad me dus ook. Huisvesting werd me aangeboden via de universiteit, ik woon in een heel betaalbare Crous-locatie vlakbij het centrum. Hier is ook een ‘Resto U’, waar je ’s middags en ‘s avonds een heuse driegangenmaaltijd kunt eten voor de schappelijke prijs van €3,30. Iedereen fietst hier en het fietspadennetwerk is verrassend goed. Straatsburg is een prachtige stad, met veel groen om in te vertoeven in de zomer, wat het ook een prachtige herfststad maakt door de verkleurende boomblaadjes, en ’s winters is er de bekende kerstmarkt. Ook rondom Straatsburg is genoeg te doen, de stad ligt tussen de Vogezen en het Zwarte Woud, dus je kunt gemakkelijk de natuur in tijdens het weekend. Je bent daarnaast ook zo in Parijs, Freiburg of Basel. Ik zou Straatsburg je zeer aanraden als je op zoek bent naar een knusse, gezellige stad en je wilt verdiepen in Europa. Aarzel niet om me via de coördinator onderwijs te benaderen als je meer over een Erasmus in Straatsburg wilt weten!

Groetjes,
Janne