ISW – Verdieping in Onderzoeksmethoden en Statistiek – Femke

Hoi Periklesser,

In periode 2 van het tweede leerjaar heb ik het keuzevak: “Verdieping in Onderzoeksmethoden en Statistiek voor de Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen”(VOS) gevolgd. Ik vond het statistiek vak van de USBO leuk en interessant en wilde daar graag verdieping op hebben. Daarom heb ik ervoor gekozen dit vak te volgen.

Het vak had 8 weken. Het vak is voor studenten van de Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen, Liberal Arts en premasterstudenten verplicht. Ik was de enige die dit vak had gekozen van de 350 studenten die deelnamen aan het vak.

De eerste twee weken waren gericht op kwantitatief onderzoek doen en de laatste zes weken op kwalitatief onderzoek. Het kwantitatieve gedeelte van het onderzoek sluit je af met een groepspaper. Het kwalitatieve gedeelte met twee toetsen: een SPSS-toets en een tentamen.

Hoewel ik zelf nog nooit onderwijs had gehad over kwantitatief onderzoek, was het best goed te doen om hier een paper over te maken en de lessen te volgen. Het kostte wel wat extra tijd, maar aangezien deze stof was niet erg moeilijk. Dit had er mee te maken dat het inleidende vak op VOS wordt gegeven in de eerste periode van het eerste jaar. Je moet daarom de trucjes wel snappen, maar met een middagje zitten ben je zo weer bij. Daarnaast is het fijn dat je dit onderzoek in een groep doet. Hierdoor leer je je medestudenten gemakkelijk kennen.

De overige zes weken draaien om kwalitatief onderzoek. Hierin komen vooral de analysetechnieken “ANOVA” en “regressieanalyse” veel in terug. Waar je op de USBO een paper moet maken over een land om te laten zien dat je SPSS begrijpt en beheerst, sluit je in het vak VOS af met een SPSS-toets van 45 minuten. Deze toets is goed te doen als je de opdrachten in Grasple hebt gemaakt. Vervolgens had ik 2 dagen later een tentamen over de stof. Dit klinkt heftig, maar aangezien de stof van de toetsen overeen komen, is het opnieuw goed te doen.

Over dit vak heb ik dubbele gevoelens: enerzijds ben ik een beetje teleurgesteld in het vak. Het vak heet dan wel “Verdieping in Onderzoeksmethoden en Statistiek”, maar eigenlijk is het vak niet heel erg verdiepend. Dit komt mede omdat we “ANOVA” en “Multipele Regressieanalyse” al op USBO hebben gehad, maar ook omdat dit vak eigenlijk geen keuzevak is. Hierdoor moeten alle studenten voor wie het vak verplicht is, het vak ook kunnen halen, waardoor de moeilijkheidsgraad niet heel hoog is.

Ik ben aan de andere kant wel heel blij dat ik het heb gevolgd. Dit omdat het me de USBO heeft leren waarderen en ik echt uit mijn comfortzone heb moeten stappen. Ik werd voor mijn gevoel een beetje wakker uit de USBO bubbel en kwam er bijvoorbeeld achter dat de manier van samenwerken op USBO uniek is. Daarnaast is het een ander gevoel als je met 350 studenten in de zaal zit dan met 100 studenten. Ook heeft het me uit mijn comfortzone laten stappen omdat je veel meer moet regelen. De organisatie van het vak is namelijk niet gewend dat studenten buiten de faculteit het vak volgen. Hierdoor moet je zelf mailen, naar de hoorcollegedocent toestappen en vragen moet stellen aan mensen die je eigenlijk niet zo goed kent om toegang te krijgen tot bestanden op BlackBoard of omdat je relevante informatie mist. Dit klinkt vervelend, maar ook leerzaam.

Al met al heb ik veel geleerd van dit vak. Al was dit op een manier die ik van tevoren niet had verwacht. Als je statistiek op USBO leuk vond en graag eens uit de USBO bubbel zou willen stappen, zou ik je aanraden om dit vak te volgen. Als je statistiek verschrikkelijk vond, zou ik je dit vak afraden maar wel willen uitnodigen om eens buiten de USBO te kijken. Daar leer je namelijk ook veel van en op die manier kan je de USBO en de manier waarop alles hier is geregeld pas echt waarderen.

Mocht je nog vragen hebben, stuur met dan een mailtje of een appje!

Groetjes,
Femke