Femke in Oslo

Hei kjære Periklessers,

Ondertussen zit ik alweer een ruime twee maanden in het mooie Oslo en wordt het hoognodig tijd jullie daar wat meer over te vertellen! Eigenlijk wilde ik vorig jaar al naar Oslo, maar vanwege Corona heb ik dat toen niet gedaan. Des te meer kan ik nu genieten van deze heerlijke stad en het prachtige land.

Voordat je op exchange gaat moet er natuurlijk veel gebeuren. Het contact met de universiteit van Oslo verloopt soepel. Iedereen in Noorwegen spreekt goed Engels en alle websites zijn te vertalen naar het Engels. De universiteit regelt een kamer voor (bijna) alle internationale studenten, dus dat scheelt een hoop met zelf zoeken. Op de campus waar ik zit (Sogn) wonen heel veel internationals en zijn er genoeg leuke huisavonden en feestjes.

Oslo is een heel veelzijdige stad. Van water en eilandjes tot de binnenstad met haar prachtige historische gebouwen. Van uitgaansgelegenheden, parkjes en leuke koffietentjes tot bloeiende, groene natuur. In de eerste week voor de introductieweek heb ik de binnenstad van Oslo verkend, veel eiland gehopt (waar je gratis heen kan binnen 10 minuten met de ferry) en gezwommen in de zee en het meer Songsvann (bij dit laatste is vanaf oktober een grote kans om het noorderlicht te zien).

Dan gaat de universiteit dan toch echt beginnen na een weekje vakantie houden. UiO organiseert een buddyweek waarin er georganiseerde activiteiten en feesten zijn, maar ook genoeg ruimte voor eigen invulling. Dit is een goed moment om veel nieuwe mensen te leren kennen en hier heb ik ook veel vrienden ontmoet die ik nu nog dagelijks spreek. Het dagelijkse studerende leven in Oslo is goed te doen. De onderwijskwaliteit vind ik hier persoonlijk iets lager dan in Nederland. Vooral hoorcolleges zijn van een wat mindere kwaliteit en het is stuk minder interactief dan USBO. De vakken zijn 10 ECTS, dus je volgt er gemiddeld 3 voor een semester. Ook hebben ze hier heel veel studentenverenigingen (van sportverenigingen, boekenclubs tot astrologie verenigingen) waar je laagdrempelig bij kan aansluiten.

Noorwegen zelf is ook een heel mooi land, en ik zou het dan ook zeker aanraden om tripjes te maken! Zo ben ik op roadtrip geweest naar verschillende fjorden en national parken. Oslo ligt natuurlijk redelijk in het zuiden van Noorwegen, hoe noordelijker en meer naar de kust je gaat, hoe ruiger het landschap. Onderweg kom je de meest mooie natuur tegen; watervallen, gletsjers en bergen met eeuwige sneeuw. Soms rijd je in de stralende zon ergens in een dal en een kwartiertje later kan je tot je knieën in de sneeuw staan. Zorg wel dat je goed tegen hoogtes en scherpe bochten kan (of neem iemand mee die goed haarspeldbochten kan rijden zoals ik heb gedaan). Verder heb ik nog tripjes op de planning staan naar Bergen, Stockholm en Tromsø.

Kortom, ik ben ontzettend blij met mijn keuze voor Oslo en Noorwegen en zal het je ook zeker aanraden! Mocht je overwegen om op exchange te gaan naar Oslo en heb je nog vragen of wil je iets overleggen? Ik help je graag! Je kan me bereiken via f.a.c.vandeglind@students.uu.nl

Ha det bra!

Femke