European Governance – Linda den Bol

In het derde jaar van mijn bachelor was ik lang bezig met het zoeken naar de juiste master die ik na mijn studie wilde doen. Het probleem was dat ik een best uitlopend eisenlijstje had; een tweejarige opleiding, meer buitenlandervaring en de mogelijkheid om binnen het curriculum een stage te volgen. Ik had eigenlijk de hoop al een beetje opgegeven totdat ik tegen European Governance aanliep. De opleiding bood mij al deze dingen en was ook nog eens interdisciplinair, wat betekende dat ik er met mijn achtergrond in geschiedenis aan kon beginnen zonder een pre-master te hoeven doen.

Binnen de opleiding leer je om Europees beleid te benaderen vanuit drie verschillende perspectieven; bestuurskunde, rechten en economie. Iedere discipline heeft zijn eigen manier van denken en door onderwerpen op meerdere manieren te benaderen leer je creatief te kijken naar problemen en oplossingen.

De afgelopen twee jaar hebben mij het gevoel gegeven dat ik echt de tijd kreeg om mijzelf te ontplooien binnen het veld van Europees beleid door de vele vakken die ik heb kunnen volgen, maar vooral ook doordat ik het idee van Europa heb kunnen ervaren tijdens het buitenlandjaar. Zelf heb ik voor de Brno-track gekozen en doordat Tsjechië in het hart van Europa ligt hebben ik en mijn studiegenoten veel trips in het weekend kunnen maken in binnen- en buitenland. Steden als Praag, Wenen en Bratislava zijn met één treinrit te bereiken zijn vanuit Brno. Studiegenoten is een verkeerd woord want na een jaar lang samen lessen te hebben gevolgd, samen in hetzelfde huis te hebben gewoond en praktisch al onze vrije tijd samen te hebben doorgebracht zijn we heel close geworden. Ik kan oprecht zeggen dat ik tijdens de studie vrienden voor het leven heb gemaakt en dat is aan het einde van de dag het meest waardevolle geweest voor mij. Door die twee jaar leer je de mensen met wie je studeert echt kennen.

Het feit dat de stage een verplicht onderdeel is van de opleiding was ook een grote pré voor mij. Stages zijn zo ontzettend waardevol; niet alleen omdat ze je veel leren, maar ook omdat ze je later bij sollicitaties een streepje voor geven. Helaas moeten studenten er vaak voor kiezen om uit te lopen of een tussenjaar te nemen om een stage te kunnen doen. Door de scriptie met een stage te verbinden heb je de kans om ervaring op te doen en toch nominaal af te kunnen studeren.

Al met al ben ik heel blij met de keuze die ik gemaakt hebt. Ik heb ontzettend veel geleerd tijdens mijn studie, vooral ook omdat het leren niet alleen maar uit de boeken gebeurd. Je leert ook ontzettend veel in de praktijk door de werkervaring die je opdoet tijdens je stage en de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt tijdens je buitenlandjaar. Iedereen die geïnteresseerd is in governance, in welke vorm dan ook, op een internationaal niveau kan ik deze studie van harte aanbevelen!

 

Linda den Bol – studente European Governance