Communicatie, Beleid en Management – Marjolein van der Schaaf

Hoi allemaal,

Ik ben Marjolein van der Schaaf en studeer op dit moment Communicatie, Beleid en Management. Ik vind het een super leuke studie en zal ik dit berichtje jullie daar meer over vertellen. Mijn eerste kennismaking bij de USBO was tijdens mijn minor B&O Algemeen. Ik kwam er daardoor achter dat ik het ook interessant vond om meer over beleid te weten te komen. Zo leerde ik ook hoe het proces van beleidsvorming in elkaar stak in plaats van alleen te kijken naar hoe het beleid uiteindelijk uitwerkte.  Bij mijn bachelor studie draaide het voornamelijk om de beleidsevaluatie, terwijl ik het proces daarvoor veel interessanter vond. Voor deze master heb ik Sociale Geografie en Planologie gestudeerd. Hoe ben ik van sociale geografie en planologie naar deze leuke master gekomen? Allereerst heb ik de minor gevolgd en kwam er toen achter dat ik wel geïnteresseerd was in een bestuurs- en organisatiewetenschap master. Bij de master open dag heb ik bij meerdere masters gekeken en Communicatie, Beleid en Management sprong er voor mij uit. De achterliggende reden was dat het een brede master is waar drie belangrijke thema’s aan bod komen. Ik heb altijd de gedachte gehad dat ik misschien wilde werken bij een citymarketingbureau en daar past deze opleiding goed bij, omdat er gekeken wordt hoe je zowel de interne als externe communicatie binnen een organisatie kan verbeteren. Deze thema’s komen in alle vakken terug. Zo heb ik het vak ‘Veranderen met beleid’ gevolgd waarbij we in een groepje van 3-4 studenten een overheidscampagne moesten analyseren aan de hand van tekens (semiotiek) die ons opvielen, maar ook moesten kijken wat andere mensen van deze overheidscampagne vonden. Dit vak vond ik erg interessant vanwege het feit dat we een groepsproject deden en er verschillende aspecten van communicatie aan het licht kwamen. Groepsprojecten komen in mindere mate voor bij deze master, maar het is ook afhankelijk van de keuze vakken die je kiest. Ook heb je in de eerste twee periode de mogelijkheid om een keuzevak te kiezen en er één kiezen is best lastig gezien de keuzes kan ik je vertellen. Deze keuzevakken zijn voornamelijk gericht op de praktijk en daarbij speelt theorie een iets minder prominente rol, wat ook erg fijn is. Na deze master zou ik graag richting citymarketing willen gaan en indien dit niet mogelijk is zou ik graag bij een adviesbureau aan de slag willen gaan die oog heeft voor het publieke domein. Indien je nog vragen hebt over deze master, neem gerust contact met mij op: m.vanderschaaf@students.uu.nl

Veel plezier met een keuze maken 🙂