Chris in Lissabon

Hey Periklessers!

Ik ben Chris Noij en ik studeer dit semester in Lissabon aan de Universidade Católia Lisbon. Ik ben nu vierdejaars USBO’er en had voor mijn derde jaar van de Bachelor dit eerste halfjaar vrije keuzeruimte. Ik koos ervoor om in het buitenland te gaan studeren in Lissabon en ik heb nog geen moment spijt gehad van deze keuze! Lissabon als universiteitsstad is echt geweldig, natuurlijk vanwege het lekkere weer, maar er zijn nog veel meer redenen. In totaal zijn er bijna vier duizend internationale studenten en het is super interessant om met allemaal verschillende internationaliteiten in de collegebanken te zitten en samen leuke activiteiten te ondernemen buiten de vakken.

Toen ik een jaar geleden ging nadenken over studeren in het buitenland leek het me heel erg gaaf, maar vond ik het ontzettend lastig een keuze te maken voor een bestemming. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Lissabon omdat het een USBO-locatie is en vanwege de vele goede verhalen die ik had gehoord van de USBO-studenten die er afgelopen jaar waren geweest. Ik volg hier zeven vakken voor in totaal 32 ECTS, het totaal aantal contacturen per week is voor mij meestal tussen de tien en twaalf uur. Mijn vakken gaan vooral over politicologische onderwerpen zoals populisme, besturen en democratie. Bij deze vakken worden vaak internationale vergelijkingen gemaakt of om voorbeelden van internationale studenten uit verschillende landen gevraagd. Verder volg ik nog een vak over de Portugese cultuur en samenleving.

Naast mijn colleges heb ik veel tijd om te genieten van deze geweldige stad en haar loei goedkope barretjes in de leukste borrelwijk van Lissabon; Bairro Alto. Bij de Erasmus Corner staat het elke avond vol met tientallen, in het weekend zelfs honderden internationale studenten die genieten van Sangria of halve liters bier voor €1,20. Daarnaast zijn er vele pleinen, gezellige straatjes en rooftop barren met prachtig uitzicht over de stad, vooral met zonsondergang. Met de twee internationale organisatie Erasmus Life Lisboa en ESN is er letterlijk elke dag wel een activiteit en heb je gratis entree in tal val clubs. Kortom hoef je je geen enkel moment zorgen te maken dat je je verveelt hier in Lissabon!

Vanwege het lekkere weer gaat het leven buiten op straat vaak lang door. Bij mijn faculteit “political science” aan de universiteit beginnen de meeste colleges pas in het eind van middag, dus dat is wel relaxt. Het reilen en zeilen gaat sowieso allemaal een stuk relaxter dan in Nederland. Portugezen nemen het niet zo nauw met de tijd en doen vaak rustig aan. De Portugezen zijn heel vriendelijk, maar soms is het lastig als ze heel langzaam reageren op berichtjes met vragen. Het is wel ontzettend leuk om naast het Eramsmus leven met alle internationale studenten ook via Portugese medestudenten van alles te weten te komen van het land.

Als je meer wilt weten over Lissabon of studeren in het buitenland in het algemeen mag je altijd contact met mij opnemen. Mijn e-mailadres is c.noij@students.uu.nl

Groetjes,

Chris