Bestuur & Beleid – Veerle Oude Alink

Na drie jaren bachelor op de USBO had ik er nog geen genoeg van. Daarom besloot ik in een extra bachelorjaar me te verdiepen in de zogenaamde B-kant van de USBO. Gedurende mijn bachelor vond ik deze vakken al het meeste interessant en koos ik ervoor mijn scriptie in die richting te schrijven. Ook tijdens deze verdieping werden mijn interesses bevestigd. Tijdens het zoeken naar een geschikte master viel me al snel op dat Bestuur & Beleid perfect aansloot: deze master staat in het teken van  onderwerpen die ik interessant vind, zoals het organiseren van netwerksamenwerking, besluitvormingsprocessen en burgerparticipatie.

In de master heb je drie kernvakken: governance, besluitvorming en burgerschap & verantwoordelijkheden. Binnen deze vakken lees je literatuur, waarin algemene theorieën worden besproken. Hierdoor leer je over concepten die breed toepasbaar zijn en is het voor jezelf ook mogelijk om je te focussen op onderwerpen, die jij zelf het meest interessant vindt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om alle papers te schrijven over een bepaald thema. De literatuur wordt verduidelijkt door het oplossen van actuele cases en het uitnodigen van gastsprekers. Dit helpt enorm bij het begrijpen van de stof, waarbij er altijd ruimte is voor discussie. Naast de kernvakken krijg je de mogelijkheid om twee vaardighedenvakken te kiezen, die het beste aansluiten op jouw interesses en ambities.

De master bestaat uit een groep van circa 25 studenten, die vanuit verschillende studierichtingen komen. Dit geeft interessante inzichten op de maatschappelijke vraagstukken, die besproken worden. Door de grootte van de groep leer je je medestudenten snel kennen en vormt zich al snel een groepsgevoel. Dit wordt tevens gestimuleerd door de grote betrokkenheid van docenten en de werkvormen in kleinere groepjes.

Zelf ben ik enorm enthousiast over de master Bestuur & Beleid en ik zou deze master aan iedereen aanraden met interesse in bestuurskundige vakken. Door deze master zijn mijn interesses in de beleidswereld verder ontwikkeld, wat ik na mijn master hopelijk kan voortzetten. Van het aan de slag gaan met wicked problems met bijbehorende politiek-bestuurlijke verhoudingen hoop ik later mijn baan te kunnen maken.

Wil je meer weten over deze master? Ik sta altijd open voor het beantwoorden van je vragen! Je kunt me mailen op veerleoa@hotmail.com.