Berenschot – Europese Unie

Jij bent masterstudent en klaar om je kennis van Europese instituties te scherpen aan de praktijk. Daarbij ben je aantoonbaar goed in wat je doet op academisch en maatschappelijk gebied en wil je graag ervaring opdoen in het adviesvak. Herkenbaar? Kom stage lopen bij het EU-team van Berenschot!

Wat je gaat doen als Stagiair Europese Unie bij Berenschot

Als stagiair binnen het EU-team van de adviesgroep Openbaar Bestuur krijg je de kans het consultancy-vak van binnenuit te leren kennen. Je werkt dan ook mee aan adviesopdrachten richting de Europese Unie en richting de Nederlandse overheid en helpt ons bij het uitwerken van onze inhoudelijke focus. Kernthema’s waar je mee te maken kunt krijgen? Denk aan:

 • Energie
 • Grensoverschrijdende samenwerking
 • Strategische communicatie, inclusief participatie
 • Mobiliteit
 • Human Resource Management & Assessments
 • Defensie
 • Digital
 • Evaluaties, impactanalyses en innovaties

Daarnaast geven we Nederlandse (overheids)organisaties strategisch advies op diverse Europese thema’s en verzorgen we trainingen met betrekking tot de EU-essentials en EU-beïnvloeding. Ook evalueren we het Europees beleid voor het Rijk, provincies, regio’s en gemeenten en helpen organisaties ‘europeaniseren’ door middel van de EU-Impactscan. Zaken waar je als stagiair daadwerkelijk een bijdrage aan levert. Van het uitvoeren van desk-research tot het voorbereiden van gesprekken en van het organiseren van evenementen tot het schrijven van korte papers, blogs en offertes.

Met wie werk je samen?

Als stagiair ben je echt onderdeel van ons team, een groep jonge en gedreven adviseurs die zelfstandig en in teams hun opdrachtgevers adviseren. Daarnaast word je natuurlijk goed begeleid door een adviseur van Berenschot. Hij of zij ondersteunt je in de ontwikkeling van jouw professionele vaardigheden en helpt je om zoveel mogelijk zelfstandig aan de slag te gaan.
Met Berenschotters om je heen kun je rekenen op slimme en een tikkeltje eigenwijze koppen als gezelschap. Met wie het hard werken is én hard lachen op zijn tijd.

Wat neem je mee?

Een sterk conceptueel en analytisch vermogen en een flinke dosis enthousiasme en nieuwsgierigheid. Ingewikkelde vragen ga je niet uit de weg en je bent in staat om zelfstandig te werken. Bovendien haal je plezier uit ‘pionieren’: je stroopt je mouwen op en gaat aan de slag. Daarbij ben je niet voor een gat te vangen. Werkt plan A niet, dan bedenk je plan B en desnoods plan C. Verder ben je:

 • bezig met een master European Studies of een andere master, zoals (technische) bestuurskunde, politicologie, sociologie of bedrijfskunde met een Europese component;
 • de hele stageperiode ingeschreven bij een universitaire onderwijsinstelling;
 • prima in staat je mondeling en schriftelijk helder uit te drukken, in het Nederlands én het Engels.

Wat krijg je van ons?

Berenschot levert ruim 80 jaar onafhankelijk advies aan de overheid en het bedrijfsleven. We hebben dus de nodige ervaring en met 350 hoogopgeleide medewerkers hebben we ontzettend veel kennis in huis. Kennis die we graag delen, met onze opdrachtgevers én met jou. We durven je dan ook te garanderen dat je tijdens deze stage bij ons ontzettend veel leert.
Daarnaast krijg je:

 • een fulltime stage voor vijf maanden vanaf september 2021.
 • een marktconforme stagevergoeding en leenlaptop.
 • reiskostenvergoeding of OV-kaart.
 • de mogelijkheid om ongeveer eens per 2 weken een bezoek aan Brussel te brengen.
 • toegang tot ons Stageplusprogramma vol extra trainingen adviesvaardigheden en een adviesopdracht onder begeleiding bij een opdrachtgever.
 • de optie tot afstuderen. De mogelijkheden bespreken we graag aan de hand van jouw concrete onderzoeksvoorstel. Stuur in dat geval je voorstel mee met je brief en cv.

Is dit de stage voor jou?

Verras ons met jouw cv, cijferlijst en motivatie vóór 27 juni. Je kunt deze eenvoudig mailen naar e.vandenende@berenschot.nl
Heb je nog vragen over deze stage? Ellemijn van den Ende (programmamanager EU) beantwoordt ze graag. Zij is bereikbaar via 06 – 58 90 00 13 of e.vandenende@berenschot.nl.

Je hebt gesolliciteerd. En nu?

Ellemijn van den Ende laat je zo snel mogelijk weten of je wordt uitgenodigd voor een kennismaking. Zo ja, dan is je eerste gesprek met haar en je toekomstige stagebegeleider.
Is er na dit gesprek nog steeds wederzijdse interesse, dan gaan we zo snel mogelijk over tot een mooi aanbod!

Werving- en selectiebureau’s leg de telefoon maar weer neer. Wij werven liever zelf.

Solliciteer direct

Solliciteer direct voor de vacature ‘Stage Europese Unie’. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn bij ons van harte welkom om te solliciteren.