Anouk in Lissabon

Olà Periklessers!
Ik ben nu al bijna 3 maanden in Lissabon. Het vliegt voorbij, geen tijd om je te vervelen of om thuis te missen! Ik heb al ontzettend veel gedaan, maar er is nog zoveel meer te doen…
De eerste paar weken waren overweldigend, maar heel leuk. Ik zou iedereen aanraden om op tijd naar je bestemming te gaan (1 of 2 weken voor je universiteit begint) en meteen vol in het Erasmus-leven te duiken. Zeg de eerste weken overal lekker ‘ja’ tegen!
In Lissabon zit je week dan meteen bomvol, want er is hier een actieve Erasmus organisatie. Twee zelfs: Erasmus Life Lisboa (ELL) en Erasmus Student Network (ESN). Voor allebei kun je je aanmelden en voor €25 (ELL) of €10 (ESN) krijg je een kaart waarmee je gratis toegang of korting krijgt op heel veel activiteiten en clubs. Ik heb zelf alleen de ELL kaart, maar daarmee kun je al heel veel doen: walking tours, korting op surfles, welcome dinner, feestjes, kroegentocht, streetart tour en nog meer. Ik vond dit een leuke en makkelijke manier om in de eerste weken de stad en andere studenten te leren kennen. Je kunt elke avond naar een van de ‘Erasmus-clubs’ waar je die specifieke avond gratis toegang hebt en daar allemaal mede-Erasmus studenten ontmoet. Daarbuiten is er een heel vet divers uitgaansleven: Latin-bars, techno-clubs, jam-sessies, rooftop bars en underground clubs.
Na die eerste paar volle weken heb ik de Erasmus-organisatie een beetje achter me gelaten, maar als je wilt kun je het hele jaar nog activiteiten met ze doen. Ik ben toen zelf vooral naar zee geweest, om te leren surfen en om nog maximaal van de zon te genieten. Er zijn hier heel veel mooie stranden waar je gemakkelijk met de bus of trein kan komen (Costa da Caparica, Carcavelos). Het wordt hier nu ook wel kouder (deze week onder de 20 graden, help!), maar inmiddels heb ik een eigen warme wetsuit en een board om de winter door te surfen!
Is het hier dan alleen maar zon en zuipen? Nee hoor, er is ook een heleboel te zien. Door de ligging op zeven heuvels, heeft Lissabon een heleboel “miradouros”, mooie plekjes met een prachtig uitzicht over de stad. De stad is ook groter dan ik had gedacht. Iedere wijk heeft zijn eigen karakter en ik wil ze stuk voor stuk nog beter leren kennen. Ook kun je vanuit Lissabon heel makkelijk tripjes maken naar andere delen van Portugal: cultuur snuiven in Porto en Sintra, partyen tijdens ‘Latada’ (soort extreme ontgroeningsperiode) in universiteitsstad Coimbra, World Surf League kijken in Peniche, roadtrippen/hiken/surfen in de Algarve en op dit moment zit ik in de bus naar Braga.
Toch is Lissabon=Fissabon niet altijd waar. Ik ben nu best druk met studeren, vooral het schrijven van essays. Maar met genoeg Portugese espressootjes kom je daar wel doorheen. De vakken die ik volg zijn officieel mastervakken, maar ze sluiten qua niveau wel aan bij het derde jaar op USBO. Wat wel belangrijk is om rekening mee te houden, is dat je hier op de faculteit Politics & International Relations terecht komt (en dat is echt iets anders dan B&O). Je kunt ook vakken volgen bij Humanities. Ik dacht ook vakken te kunnen volgen bij Economics, maar dan ken je de Portugese bureaucratie nog niet…
Ik had al vanaf het begin aangegeven dat ik graag vakken bij Economics wilde volgen (Management of Social Innovation en Group & Team Processes). De Erasmus-coördinator vertelde me ineens dat dat toch niet mogelijk was. Toen ik dit niet meteen accepteerde en benadrukte dat het voor mij heel belangrijk was, zou hij het voor het tweede blok toch voor mij regelen. Ik heb hem gedurende twee maanden vaak gesproken en ongeveer 30 mailtjes gestuurd. Ik kreeg telkens een “it will be okay” of “out of office” terug. Aan het begin van het tweede blok had ik zelf maar het rooster opgezocht en was ik in het lokaal gaan zitten. Ineens begonnen mijn medestudenten presentaties te geven in groepjes…. Ik had geen presentatie en geen groepje. Blijkbaar was ik niet ingeschreven voor dit vak.
Maar goed, dat hoort ook bij de buitenland ervaring: alles is hier anders georganiseerd en je moet zelf een manier vinden om daar goed mee om te gaan. Ik mag nu één van de twee vakken bij Economics volgen en moest er dus (terwijl de vakken al begonnen waren) ineens nog een Politics-vak bij kiezen. De manier van lesgeven op Universidade Catolica vind ik wel fijn. We hebben meestal les in groepen van ongeveer 25 studenten, waardoor er wel interactie is en waardoor je ook je medestudenten leert kennen.
Ik ben benieuwd wat ik de komende twee maanden hier nog ga beleven. In ieder geval ga ik dat vanuit een nieuw huisje beleven, want deze week verhuis ik naar hartje centrum! Als je nog vragen hebt, stuur me dan gerust een appje/mailtje/postduif/flessenpost.
Succes met het kiezen van een bestemming!

Anouk Jorna
a.r.jorna@students.uu.nl