Annemarie in Bergen

Beste Periklessers!

Nog maar 7 weken te gaan hier in het mooie (maar ook natte) Bergen, wat gaat de tijd toch snel!
Ik weet nog goed hoe ik met mijn grote koffer, backpack, rolkoffertje en rugzak aankwam op het vliegveld in Bergen en met een grote touringcar naar het centrum werd gebracht, waar ik mijn sleutels op moest halen.
Mijn kamer is iets uit het centrum maar slechts 17 minuten met de bybanen (tram). De verschillende locaties van de universiteiten zitten in het centrum. Ik woon in een nieuw gebouw in Fantoft (een wijk waar veel internationale studenten wonen). Zo nieuw dat het nog niet af was op 1 augustus toen ik arriveerde. Dagelijks bouwvakkers over de vloer gehad om dingen te maken zoals een balkon. Ik woon met Oekraïeners, een Spanjaard, een Duitser, Chinezen, een Noor en mijn kamergenootje komt uit Hongarije. Overigens de helft van alle internationale studenten komen uit Duitsland of een Duitssprekend land.

Goed, nu iets over de universiteit. De vakken begonnen pas in september, dus in augustus veel tijd om fjordcruises te maken, te hiken en de flat te leren kennen en mijn verjaardag te vieren. Ik volg 3 vakken: een Noorse taalcursus, courts law & politics en democracy & democratization. Erg USBO-gerelateerde vakken dus. Echter heb ik democracy & democratization ingeruild voor Democratic transformations in Europe; trends and implications, wat ik interessanter vind. Van vakken wisselen is trouwens erg makkelijk. Ik heb weinig contacturen, voor de taalcursus 2x anderhalf uur en voor de andere vakken 1x anderhalf uur, wat veel vrije tijd betekent! Ik heb al mijn Noorse taalcursus afgerond en gehaald dus ik heb nu enkel nog 2x anderhalf uur per week les, wat ophoudt in November. Half December heb ik mijn tentamens. De docenten zijn erg goed bereikbaar per mail en je krijgt dan ook binnen een paar uur uitgebreid antwoord terug, wat erg prettig is.

De Noren zijn erg op zichzelf en wat gereserveerd en er wonen niet veel Noorse studenten in het gebied waar ik woon. Mijn Noorse huisgenootje is dan ook erg op zichzelf. Wel doe ik contacten over de hele wereld op en heb ik het hier enorm naar mijn zin en vind de internationale sfeer echt super. Ik kan dan ook al een woordje Oekraïens, wie had dat gedacht. (Quote van mama: ‘Annemarie, je zit in Noorwegen, leer Noors!’) Verder is de natuur in Bergen hier adembenemend, binnen 15 minuten sta je in de wilde natuur onderaan een berg als je wilt. Ook maak ik vaak tripjes vanwege mijn makkelijke rooster naar plaatsen in Noorwegen of buiten Noorwegen als ik gewoon goedkoop wil eten en drinken (haha). Een biertje in de kroeg is namelijk €10 en het goedkoopste halve liter blik in de supermarkt is €2,50. Daarom drinken de Noren veel in voordat ze de kroeg in gaan, ‘vorspiel’ noemen ze dat. Ze gaan hier ook al om 21:00 naar de kroeg, aangezien alles om 02:00 dichtgaat! Even wennen, maar heerlijk om lekker een lange nacht te kunnen slapen voor college.

Wat ik hier doe in mijn vrije tijd: veel hiken, sporten in de sportschool, hardlopen, uitgaan, naar de silent disco, naar concerten gaan (voor studenten zijn veel kortingen en goedkope voorstellingen, musea en concerten), reizen, fjordcruises maken, themafeestjes organiseren, Noorwegen ontdekken en met vrienden op pad.

Momenteel wordt het steeds eerder donker en dat is wel even wennen. We hebben daarom in de flat van allerlei decoraties en lampjes gekocht om onze flat wat op te fleuren: laat die donkere natte dagen maar komen!

Als je meer wilt weten, schroom alsjeblieft niet en mail me of contact me via facebook.
c.m.gardebroek@students.uu.nl