Anke in Oslo

Hei Hei lieve Periklessers,  

Na heeel veel twijfel en afwachten tot het laatste moment kon ik dan toch eindelijk naar Oslo. De situatie was vanwege Corona erg onzeker, maar ik ben ontzettend blij dat het allemaal zo is gelopen anders had ik jullie nooit vanuit dit prachtige land kunnen schrijven.  

Samen met Janneke en Mylou ben ik hiernaartoe gekomen en voor de start van de Buddyweek hier hebben we nog snel een paar daagjes de toerist uitgehangen voordat de universiteit startte. We zijn in drie dagen met de elektrische stepjes die ze hier in overvloed hebben door het mooie, toen nog zomerse, Oslo gecruised. De huizen hebben hier zijn allemaal verschillend gekleurd en je bent in tien minuutjes al in de prachtige natuur, op een van de eilanden waar je met het OV hier gratis (als echte Hollanders worden we daar natuurlijk blij van, vooral in het dure Noorwegen) naartoe kan varen of naar het meer dat tien minuutjes met de metro van Oslo ligt. Fietsen doen ze hier niet echt (cultuurshock), maar vanwege alle heuvels hier is dat misschien ook niet ideaal.  

Wij zijn vanwege te veel inkomende exchange studenten dan verwacht in een hotel geplaatst, maar gelukkig wel voor een studentenprijs en er zitten zo’n tien andere studenten op onze gang waardoor het gelukkig wel een studentenhuissfeer hangt. Normaal gesproken zou je gewoon een kamer kunnen krijgen via SIO en die kamers zijn erg netjes en gezellig.  

Aangekomen op mijn kamer begon de Buddyweek hier, net zoals de UITweek in uut, met een bijeenkomst en vervolgens allerlei activiteiten en feestjes met je buddygroepje. Die week was fantastisch en daar ontmoet je ook echt je vrienden met wie je de rest van het semester nog optrekt en met wie je leuke tripjes kan plannen. Iedereen daar is een exchange student dus iedereen is op zoek naar nieuwe vrienden, waardoor je heel snel leuke mensen ontmoet en nieuwe vrienden maakt. Wel kwam ik er die week achter dat de grapjes over de hoge bierprijzen echt serieus genomen moeten worden… voor een biertje in een normaal Café hier betaal je gemiddeld zo’n 10 euro (!!!). Gelukkig vallen de prijzen in de supermarkt wel een soort van mee (misschien dat ik er nu ook al wel gewend aan ben geraakt) en hebben ze hier een gezellig studentencafé. Hier werk ik eens in de twee weken en hier leer je veel Noren kennen, omdat je voor de rest echt in een ‘’International-bubbel’’ zit met vooral heel veel Fransen (soms vraag ik me af of er nog wel genoeg studenten in Frankrijk zelf zijn met de hoeveelheid Franse studenten hier).  

De vakken hier zijn prima te volgen en de stof is niet heel anders dan de USBO stof. Het is vooral veel artikelen lezen en vervolgens werkgroepen en colleges volgen en de vakken zijn 10 punten dus je hoeft er maar drie te volgen. Het Engels niveau hier ligt erg hoog, als iemand je in het Noors aanspreekt en je antwoord met ‘’sorry I don’t speak Norwegian’’ schakelen ze gelijk over in vloeiend Engels.  

Naast het studeren is het in Noorwegen ook zeker aan te raden tripjes rondom de studie te plannen omdat het land zo ontzettend mooi is. Zelf ben ik nu naar Bergen, Troltunga en de Lofoten geweest. Alle drie de plekken hebben me enorm verbaasd, omdat ze alle drie zo anders zijn, vooral de Lofoten is echt het bezoeken waard, met een helder blauwe zee en witte stranden alsof het tropische eilanden zijn, maar vervolgens wel grote bergen met witte punten van de sneeuw aan de andere kant van de weg en koude temperaturen die zo in contrast staan met de ‘’tropische’’ stranden.  

Al met al ben ik ontzettend blij met mijn uiteindelijke keuze om een half jaar in het mooie Noorwegen te vertoeven en zou ik het 100% aanraden. Als je zelf nog vragen hebt of meer over studeren in Oslo wilt weten kan je me altijd even appen! (+31629751009) 

Ha det!

Anke