Aidan in Oslo

Lieve Periklesser,

Op 9 augustus begon mijn avontuur in Oslo. Mijn keuze baseerde ik op een aantal dingen. Zo intrigeert het Noorse welvaart systeem mij enorm. Maar ook vond ik het belangrijk dat ik in een land ging wonen waar men goed Engels sprak en dingen over het algemeen goed geregeld zijn. Het lijkt van buitenaf toch wel een land waar alles perfect is geregeld en dit wilde ik zelf dan ook graag ondervinden.

Ik woon op Sogn, dit is een studentendorp en echt dé plek om te wonen als internationale student. Hier woon je met 5 anderen in een huis. Dit wordt allemaal erg goed geregeld door Sio, dus een kamer vinden was voor mij gelukkig geen gedoe. Ik kreeg een volledig gemeubileerde kamer en deel de douche en keuken. Deze zijn vrij nieuw, dus ik ben dan ook erg tevreden over de kwaliteit van huisvesting. Sio organiseert trouwens vaak gratis(!) evenementen, zoals een Open Air Cinema of een pizza avond. Daaraan merk je dat studentenwelzijn erg belangrijk is hier in Oslo, iets waarvan ik vind dat Nederland nog wel wat kan leren.

Het ov is hier ook top geregeld, hiervoor gebruik je een app genaamd Ruter. Het studentenleven in Oslo is erg leuk en divers. Bereid je alsjeblieft voor op de hoge prijzen van het bier, €10,00 per halve liter is hier namelijk de standaard. Gelukkig zijn er een aantal leuke barretjes, die deze hoge prijs voor alcohol niet hanteren. De buddyweek is ideaal om heel veel nieuwe mensen te leren kennen, dus ik raad zeker om hieraan deel te nemen. De eerste college dag miste ik USBO enorm. Hier voelde ik mij ineens een nummer in plaats van een student en kreeg ik een lecture in een kelder zonder daglicht. Dan mis je het pand aan de Oude Gracht enorm. Het was gek om je ineens zo anoniem te voelen als je het gebouw inloopt.

De vakken die ik volg zijn Nordic Welfare System. Klinkt heel leuk en interessant, dat is het niet kan ik je vertellen. Het is vooral heeel erg veel lezen. De andere twee vakken die ik gevolgd heb zijn Sociology of Small groups and Economic Antropology. Dit laatste vak had ook een seminar, waardoor ik veel in contact ben gekomen met Noorse mensen. Beide zijn erg leuke vakken en zeer interessant. Dit jaar zijn er erg veel Duitse exchange studenten, maar Nederlanders zijn er ook in overvloed.

Buitenom het studeren ben ik vooral druk met reisjes. Noorwegen is immers een prachtig land om te bezoeken. Zo ben ik naar Bergen, Lofoten en Ålesund geweest. Elke plek is zo uniek en prachtig. Als ik niet weg ben, dan ga ik in het weekend hiken. Wat is dat heerlijk ontspannend. Ik ben zo onwijs dankbaar dat ik naar Oslo mocht gaan en zit hier helemaal op mijn plek.

Mocht je na dit gelezen te hebben, denken hier wil ik ook heen of nog vragen hebben, contact me dan gerust op +31628737166.

Groetjes,

Aidan van der Werf