Stage belangenbehartiging en beleidsbeïnvloeding bij Partos

Partos is de branchevereniging voor NGOs die werkzaam zijn in de ontwikkelingssamenwerkingsector in Nederland. De vereniging behartigt de belangen van ongeveer 100 Nederlandse ontwikkelingsorganisaties die actief zijn op het terrein van armoedebestrijding, humanitaire hulpverlening, mensenrechten en duurzame ontwikkeling. Partos faciliteert en coördineert gezamenlijke initiatieven om de publieke opinie, de private sector en de politiek te beïnvloeden, zowel in Nederland als Europa. De Nederlandse overheid is in veel gevallen een belangrijke partner voor de leden van Partos, maar ook Europese instellingen en de private sector worden steeds belangrijkere stakeholders voor de ontwikkelingssector.

Door een sectorbrede beïnvloeding te voeren, is de slagkracht van beleidsinitiatieven groter en wordt de boodschap van de ontwikkelingssector tegelijkertijd meer eensgezind uitgedragen. Belangrijke onderwerpen waar Partos zich op focust zijn beleidscoherentie voor ontwikkeling, belangen van en ruimte voor het maatschappelijk middenveld en de kwaliteit en kwantiteit van het ontwikkelingsbudget. Op de Partos website is informatie te vinden over actuele onderwerpen.

Partos is op zoek naar een stagiair(e) ter ondersteuning van de afdeling belangenbehartiging en beleidsbeïnvloeding.

*Lees onderaan deze vacature verder hoe het zit m.b.t. stage lopen in tijden van corona.

Wat ga je doen?

 • Ondersteuning van lobby en advocacy werkzaamheden richting Tweede Kamer en ministerie.
 • Een bijdrage leveren aan de interne lobbycommunicatie met lid-organisaties en externe politieke communicatie.
 • Het bijhouden van de politieke ontwikkelingen op het ontwikkelingssamenwerking dossier en verslaglegging daarvan richting de leden.
 • Ondersteuning van het project ‘Building Change’, een coalitie met verschillende lid-organisaties gericht op beleidscoherentie.
 • Helpen met het organiseren van verscheidene (online) evenementen en eventuele andere ondersteunende taken die op kunnen komen.

We zijn op zoek naar een student(e), die:

 • Een universitaire studie (bachelor of master) volgt met voldoende raakvlakken met een of meerdere van de volgende onderwerpen: politiek, ontwikkelingssamenwerking, maatschappelijke organisaties, beleidscoherentie voor ontwikkeling;
 • Kennis heeft van de Nederlandse en Europese politieke processen en beleidsprocedures;
 • Beschikt over affiniteit met ontwikkelingssamenwerking;
 • Een afwisselend en veeleisend takenpakket aankan;
 • Zelfstandig kan werken en initiatief neemt;
 • Goede beheersing heeft van de Nederlandse en Engelse taal;
 • Ingeschreven staat bij een (Nederlandse) onderwijsinstelling.

Wat krijg je er voor terug?

 • Een kleinschalige werkomgeving met ruimte voor je persoonlijke inbreng en mogelijkheid je stage aan te passen op jouw interessegebied.
 • Partos biedt als branchevereniging een goede mogelijkheid om de Nederlandse ontwikkelingssector te leren kennen. Dit doe je niet alleen vanaf het kantoor in Amsterdam, maar je zult ook meetings hebben buiten de deur bij bijvoorbeeld verschillende lid organisaties en de Tweede Kamer.
 • Een unieke inkijk in het proces van beleidsbeïnvloeding in Nederland en de Europese Unie vanuit een belangenorganisatie voor ontwikkelingssamenwerking.;
 • Je loopt 4 dagen stage per week (32 uur);
 • Je ontvangt een stagevergoeding van 350 euro op basis van 36 uur per week;
 • Als stagiair(e) zul je begeleid worden door het lobbyteam, bestaande uit de advocacy manager en de politiek analist;
 • De stage start op 30 augustus en duurt in principe 5 maanden. Exacte begin- en einddatum worden bepaald in overleg.

Reageren?

Mail je motivatiebrief met CV uiterlijk 24 juni naar sollicitatie@partos.nl t.a.v. Koos de Bruijn. Gesprekken zullen in daaropvolgende week plaatsvinden. Voor vragen is Koos van maandag tot en met donderdag te bereiken op 06-24204655.

*Wat er is anders dan normaal nu we zoveel thuiswerken i.v.m. corona?
Ook voor Partos (en haar leden) was het schakelen: sinds vorig jaar maart moesten we van de ene op de andere dag vanuit huis werken, ineens gingen we volledig digitaal. Gelukkig hebben we onze draai weten te vinden en weten we alsnog goed samen te werken en stagiair(e)s te begeleiden! Elke week hebben we op maandag en donderdag teamoverleg via Teams, gewoon online dus. Verder spreken we elkaar op allerlei andere momenten gedurende de week. Via de telefoon, videobellen, app – we weten elkaar zeker te vinden. Ook de events in samenwerking met onze leden gaan online gewoon door. Zo organiseerden we afgelopen oktober ons jaarlijkse festival gewoon digitaal. Wellicht kunnen we tijdens jouw stage af en toe een dag op kantoor werken. Maar dat hangt logischerwijs af van de ontwikkelingen en de voorkeuren van je begeleider.